Eureka!

door Vinnerd

Haar meester geeft de meid opdracht om zijn bad vol te laten lopen. Dienstbaar als ze is, voorziet ze hem in zijn wens. Ze draait de kraan open. Dat valt haar oog op een vlek op de spiegel. Ze loopt naar de badkamerkast en haalt er een fles schoonmaakmiddel uit. Ze spuit op de vlek en boent hem weg. Dan bergt ze het middel weer op en draait zich om. Ze schrikt en rent snel richting het bad, dat al bijna begint over te lopen.

Even overweegt ze er wat water uit te scheppen, omdat ze weet dat haar meester het prettig vindt zijn bad slechts tot driekwart gevuld te hebben. Maar als ze zich bedenkt hoe zonde dat zou zijn van het water, besluit ze eerst haar meester de situatie voor te leggen en hem een besluit te laten maken.

‘Het is goed zo. Maar laat het niet weer gebeuren.’, zegt hij als hij het volle bad ziet. ‘Gaat nu heen, ik wens alleen te zijn.’

De meid verlaat de badkamer en haar meester kleedt zich uit. Dan stapt hij voorzichtig in het bad. Langzaam laat hij zich in het warme water zakken. Wanneer hij eenmaal zit, klotst zijn badwater met gutsende golven over de rand.

‘Wel heb ik ooit.’ Hij gaat verdwaasd rechtop zitten. Hij kijkt over de rand van het bad en ziet de natte vloer. ‘Hoe?’, vraagt hij zich hardop af. Hij was zo secuur geweest. Hij laat de kletsnatte badkamervloer voor wat het is en hij zakt weer onderuit. Hij sluit zijn ogen, om zichzelf uitgebreid de mogelijkheid te geven over deze kwestie na te denken.

Dan schiet het hem opeens te binnen. Hij springt overeind en bekijkt nogmaals de natte vloer. Met een verwilderde blik in de ogen klimt hij uit bad en laat het opnieuw volledig vollopen. Weer stapt hij er voorzichtig in en ziet hetzelfde fenomeen zich volstrekken.

‘Eureka!’, roept de meester enthousiast. ‘Eureka, ik heb het! Dit moet het hele dorp weten. Wat zeg ik, dit moet het hele land weten! De hele wereld!’ Hij springt uit het bad en wil wild de badkamer uitstormen, als zijn voeten uitglijden over de natte vloer. Hij schiet onderuit en zijn achterhoofd knalt tegen de badrand.

Een uur later betreedt de meid de badkamer. Daar treft ze het levenloze lichaam van haar meester aan.

Advertenties