Homodachi Life

door Vinnerd

Nintendo heeft recentelijk een soort Sims voor de 3DS gelanceerd, genaamd Tomodachi Life. Het idee is, voor zover ik het begrijp, om een soort virtueel leven op te bouwen samen met je Mii’s (poppetjes die je kunt bewerken zodat ze jouw evenbeeld zijn. Of dat van je beste vriend. Of je moeder. Of Miley Cyrus of wie je ook maar wilt). Wereldschokkend genoeg is het niet mogelijk om binnen het spel twee Mii’s van hetzelfde geslacht een relatie aan te laten gaan.

Nintendo heeft aangegeven dat het niet de bedoeling was om hier een sociaal statement mee te maken. De relaties binnen het spel zouden een speelse, alternatieve wereld moeten scheppen, geen simulatie van het dagelijks leven. Dus je Mii’s kunnen op een virtueel eiland wonen, virtuele vrienden maken en zelfs virtueel verliefd worden. Tenzij ze homo zijn. Dan niet.

Onschuldig, toch? Waar ik me over kan verkneukelen is de reactie van ene Tye Marini. Deze (homoseksuele) man, die in het echte leven verloofd is met zijn partner, heeft het idee dat zijn virtuele identiteit hem zo ontnomen wordt. Een vrije vertaling van zijn reactie: “In het geval van dit spel is het een nog grotere issue. De personages zouden je echte leven moeten representeren.
Maar omdat het spel het niet toelaat, kan hij helaas niet trouwen met het poppetje van zijn verloofde. Tenzij hij zijn eigen geslacht aanpast. Of dat van zijn partner. Of eens gek doet en met een ander, vrouwelijk poppetje trouwt. Maar dat wil hij niet. Dus startte hij een online campagne.

Nu, begrijp me niet verkeerd, ik ben (vanzelfsprekend) volledig voor het nastreven van gelijke rechten voor homoseksuelen. Maar dit? Even. Hallo.
Ik heb het spel niet gespeeld, maar een klein beetje zoeken op internet wijst uit dat er ook geen optie bestaat tot het hebben van voedselallergieën in het spel. Of rolstoelen. Die bestaan ook niet in de wondere wereld die Tomodachi Life heet. Moeten we ons daar dan niet ook druk om gaan maken?

Toch heeft Nintendo deze campagne gehoord en neemt hem serieus. Ze hebben zelfs hun excuses aangeboden en beloofd om, mocht er een volgende editie van het spel komen, meer hun best te doen om alle spelers te representeren.
In de tussentijd is het aan gamers om óf in de virtuele kast te blijven zitten, óf een (echt) leven te zoeken.

tomodachilifegay

Advertenties